Інвестиції в нерухомість, плюси і мінуси.

Інвестиції в нерухомість, яку нерухомість краще вибрати? - Це питання одне із найбільш часто зустрічаються серед тих, у кого з'явилися вільні гроші.

Ці люди стали замислюватися про фінансову свободу, і буває так, що перші вільні гроші з'явилися і ця ситуація застає людину зненацька. Куди інвестувати зароблені гроші? В акції, в нерухомість. Припустимо, інвестувати в нерухомість, то в яку? Інвестувати гроші в покупку квартири і здавати її в оренду? У покупку земельної ділянки? У покупку комерційної нерухомості або нерухомість, що будується? 
Якщо людина наперед, ще до надходження грошей, не визначився з тим, куди він буде інвестувати і вкладати гроші, то є гарантія 80%, що ці гроші будуть витрачені не за призначенням. Буде куплена машина, зроблений ремонт і ще щось, а інвестиції в нерухомість і фінансова свобода будуть відкладені на невизначений термін. Я бачив такі прийоми багато разів. І навпаки, якщо людина знає, куди він хоче вкласти свої гроші, які документи потрібно оформляти, скільки потрібно конкретно грошей, і де можна перед інвестуванням це кількість уточнити, то гроші не будуть витрачені, а дійсно вкладені за призначенням. 
Тому, спочатку необхідно визначитися з цим питанням, і тоді, коли з'являться гроші, вони будуть вкладені саме в інвестиції, і людина зробить перший крок до фінансової свободи. Підготовка до інвестування дуже важлива, навіть якщо в даний момент у вас немає грошей. 

Відповідайте для себе на питання: 
- А якщо завтра у мене буде 1 млн. руб., Як я їх витрачу? 
- Скільки з цих грошей я інвестую і у що? Загальні відповіді, тут не дуже підходять. 
- Якщо акції, то де їх можна купити, яка мінімальна сума покупки і т.д. 
- Якщо нерухомість, то яку, скільки вона коштує? 
У даній статті коротко розглянемо деякі особливості інвестицій у нерухомість. 
Перше. Інвестування в покупку квартири, з наступною здачею її в оренду - найпростіший вид вкладення грошей з незначними ризиками. Його достоїнства в тому, що для людини не займається бізнесом, у нього і так більш-менш все зрозуміло. Купуємо квартиру, здаємо в оренду. Звичайно, і тут є свої тонкощі. Яку квартиру купувати, хрущовку, поліпшеного планування або елітну? У якому районі, в центрі або околиці? Який ремонт у ній робити? Які меблі купувати і т.п. Ці питання потрібно задавати собі ще до придбання квартири. Однак, зробити в даному виді інвестування велику помилку і прогоріти, практично неможливо. 
Недоліком даного виду інвестування є, по-перше, те, що необхідно особисто займатися управлінням нерухомістю, так як найняти професійного керуючого невигідно. Тобто, необхідно шукати орендарів, робити поточний ремонт у квартирі, купувати і оновлювати меблі, сантехніку, збирати орендні платежі і т.п. Нічого в цьому особливо складного звичайно, немає, але тим не менш. Ще один недолік - продовження достоїнств. При даному виді інвестування незручно вкладати великі гроші. Нормально, якщо ви купите одну, дві або три квартири. Однак, якщо мова йде про великі суми, то таке інвестування стане забирати надто багато часу. 

Підвидом інвестування в покупку квартир, є покупка квартири за допомогою банківського кредиту. Плюсом даного виду є те, що воно потребує набагато менша первісних засобів і при правильному підході дає набагато більшу інвестиційну віддачу. Однак, таке інвестування вимагає від інвестора і більшої кваліфікації. Вибір квартири, банківського кредиту, резерву тощо вимагає більшої точності, досвіду. Крім того, даний вид інвестування є більш ризикованим, абсолютно не підходить тим, хто не любить кредитів. 
Друге. Інвестування грошових коштів у придбання нерухомості, що будується, на початку будівництва, продаж через кілька років на стадії закінчення будівництва. 
Одним з найбільших плюсів цього вкладення грошей те, що воно є найпростішим з усіх видів інвестування в нерухомість. Підписав папери, а через кілька років ще раз підписав папери, і все. Не треба шукати орендарів, робити ремонт, збирати оренду і т.д. Крім того, для інвестора існує багато способів збільшити вигідність інвестицій. Можна купити нерухомість дешевше, наприклад, у підрядника. Можна отримати знижки при купівлі, за об'єм і т.д. 
Найбільший і непереборний недолік даного виду інвестування - це високий ризик втратити гроші. Будівництво може затягтися на кілька років, будівельна компанія може збанкрутувати, гроші інвесторів можуть бути розкрадені і т.д. Я не хочу вас лякати, багато інвесторів зробили на даному виді інвестування стан. Однак ризик втратити гроші високий, і це потрібно враховувати. 

Третє. Купівля комерційної нерухомості. 
Плюсом даного виду є по-перше те, що, як правило, можна найняти людей, які будуть повністю або частково управляти нерухомістю. Тобто, можна найняти вузьких фахівців, таких як електрик, сантехнік і т.п., а при великих обсягах можна взагалі всю діяльність з утримання нерухомості доручити керуючої компанії. Тоді можна забути (принаймні частково) про пошук орендарів, проведення поточного та капітального ремонту, збір платежів і т.п. Звичайно, потрібно відстежувати діяльність керуючої компанії, однак це зовсім не те саме, що все робити самому. По-друге, як правило, інвестиційна віддача по комерційній нерухомості вище, ніж на житловий. 
Недоліком даного виду інвестування є те, що для цього необхідні великі суми. Крім того, комерційна нерухомість вимагає до себе більше уваги, ніж житлова. Необхідно переоформляти електричні потужності, ставити і звіряти водо-, тепло-та електролічильники, необхідно вести бухгалтерський облік, сплачувати податки і т.п. Навіть якщо наймати для цих цілей професіоналів, все одно потрібно в цьому розбиратися, хоча б на початковому рівні. 
Вище перераховані основні види інвестування в нерухомість. Існують більш рідкісні різновиди. Наприклад, купівля земельних ділянок. Особливо в даний час, біля міст іде активна скупка земельних часток і колишніх працівників радгоспів. Купівля гаражів, дач і т.д. У маленькій статті навіть коротко не перерахуєш, все що буває. 
Вибирайте той вид нерухомості, який підходить вам матеріально, і по характеру. Починайте розбиратися в нього докладніше, і я впевнений, що у вас все вийде.


Рашид Кирранов.