Нерухомість. Як заробити?

Земля - найцінніший невідновних ресурс. Тому в усьому світі земельні ділянки і те, що на них розташоване (об'єкти нерухомості), постійно дорожчає. Поодинокі винятки лише підтверджують це правило. Не дивно, що в усі часи будинку були не тільки місцем для життя, а й засобом вкладення і примноження капіталу. Отже, як же в наш час можна заробити на нерухомості?

Перше, що спадає на думку - купити житло самому. Схема цілком проста: купити квартиру або заміський будинок, якийсь час здавати в оренду, а потім продати за більш високою ціною. Але при удаваній простоті цього плану, він найбільш складний у виконанні. 

Питання перше: що купувати? Самий зрозумілий для приватної особи об'єкт - квартира або дача - за сумісництвом і самий низькодохідних. За оцінками фахівців, прибутковість столичного житла, з урахуванням здачі з оренду, оплати комунальних платежів і т. п., становить не більше 3-4% річних. Добрі прибутки може принести земля в Підмосков'ї - за даними компанії RWAY, за останні п'ять років вона подорожчала на 262%. Ще вигідніше в Москві покупка комерційної нерухомості (офіси, магазини, склади) - тут зростання може досягати 30% в рік. Ось тільки ринки ці дуже специфічні і вимагають від учасників особливих вузькопрофесійних знань, досвіду і, найчастіше, зв'язків. 

Питання друге: як купувати? Це питання перегукується з попереднім. Купити перспективний земельну ділянку або сектор затребуваного бізнес-центру, знайти орендарів, грамотно скласти договір, заплатити податки - людина «з вулиці» навряд чи можна успішно впорається з цими завданнями. Але й проста покупка квартири для юридично підкованого обивателя - «темний ліс». Доводиться наймати ріелтора, виплачуючи йому 2-7% від вартості нерухомості. Така ж сума піде при подальшому продажі «об'єкта інвестицій», що істотно зменшить отриманий прибуток. 

Нарешті, питання третє: де купувати? Зручніше за все, звичайно, придбати нерухомість в своєму місті чи районі. Ви краще знаєте «рідний» ринок, вам простіше їздити на перегляди, вибирати об'єкт, домовлятися з продавцем. Ось тільки з точки зору прибутку це не завжди вірне рішення. У Москві, наприклад, ціни вже другий рік майже не ростуть, відчутний прибуток приносять тільки найбільш вдалі покупки. У провінційних містах ціни ростуть, але повільно і якось нестабільно. Зате за кордоном є дуже перспективні країни, де на нерухомості можна заробити до 300% річних. Тільки треба встигнути опинитися в потрібному місці в потрібний час, а це непросто. Зараз, наприклад, активну рекламують Болгарію, Чорногорію та Іспанію, але, за великим рахунком, в цих країнах вже давно «поїзд пішов». Житло в них вже не дешево, а темпи зростання вже зовсім не такі, як 5 років тому. Тепер, кажуть експерти, треба звертати увагу на невеликі країни, що розвиваються: Єгипет, Венесуелу, Домінікану. Ось тільки як купити там будинок, не знаючи мови, порядків, законів? Великий шанс виявитися обдуреним. Та й надприбуток вам ніхто не гарантує: а раптом замість обіцяного «буму» вдарить криза чи революція? 

Втім, щоб вкласти гроші в закордонний «будиночок біля моря», необов'язково переїжджати в далеку Домініканську республіку. Росіяни вже кілька років успішно заробляють на прибережному житло в Іспанії, Болгарії, Чорногорії та Криму, майже не залишаючи рідної країни. Для цього достатньо звернутися в спеціальну фірму, що спеціалізується на цих напряму в Москві таких фірм вже чимало. Працюють у них російські фахівці, які можуть доступно розповісти про всі підводні камені придбання житла в конкретній країні і взяти на себе більшу частину роботи. Процес вибору і покупки в подібних компаніях добре налагоджений і максимально спрощений, комісія - близько 5%. 

Головна складність - подальше утримання закордонної квартири або будинку. Пошук орендарів, стягнення з них щомісячного платежу, оплата комунальних витрат, дрібний ремонт - займатися цим дистанційно практично неможливо, їздити кожен місяць - накладно. У цій ситуації допоможуть компанії, що спеціалізуються на довірчому управлінні нерухомістю. Співробітники такої компанії можуть не тільки взяти на себе перераховані вище функції, але й надавати постояльцям додаткові послуги - прибирання, харчування, зміна постільної білизни - перетворивши вашу квартиру в міні-готель з більш високою ціною за проживання. Це особливо актуально при подобової здачі житла в літній сезон. 

Таким чином, керуюча компанія бере на себе всі обов'язки орендодавця, хоча одержувачем доходу залишається власник. Агентство працює за відсоток від орендних платежів, тому йому вигідно здавати житло з максимальним фінансовим ефектом. Крім того, у число послуг з довірчого управління входить обов'язкове страхування інженерного обладнання, внутрішнього оздоблення, домашнього майна і цивільної відповідальності. Щомісяця власник отримує докладний звіт від керуючого, залишаючись, таким чином, в курсі, що відбувається. Подібні компанії з'явилися в США ще в 1920-і роки, в інших країнах, популярних в іноземців, довірче управління також давно і успішно розвивається. У Росії керуючі компанії працюють з 1996 року, причому як у Москві, так і в інших великих містах.

Анна Моисеева