П'ять тисяч гривень на батутах та гірках

На «рибних місцях» витрати на створення атракціону окупаються за 1 місяць.

Сьогодні ми розповімо про те, як відкрити міні-атракціон для дітей, що працює на відкритому повітрі. Його переваги в наявності - не потрібно витрачатися ні на оренду приміщення, ні на комунальні послуги, ні на постійне оновлення асортименту. Серйозно витратитися доведеться хіба що на придбання самих атракціонів і ще трохи побігати з оформленням дозволів. Ми пропонуємо на вибір зробити бізнес на електромобілях і надувних атракціонах: батутах й гірках.

СТАТУС 

Оформляємо статус ФОП (фізособи-підприємця) із зазначенням виду діяльності «сервісне обслуговування». Логічно вам працювати в якості «спрощенця» (на єдиному податку), оскільки кількість найманих працівників з урахуванням членів сім'ї точно не перевищить 10 осіб, і обсяг виручки на рік навряд чи досягне більш ніж 500 тис. грн. До того ж така система оподаткування звільняє від сплати цілої низки податків та обов'язкових платежів: податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізосіб, податку на землю та ін Нагадаємо що з 1 травня Постановою Кабміну № 336 від 14 квітня ухвалено рішення збільшити відрахування до Пенсійного фонд для малого бізнесу на 124 грн., і тепер кожен місяць ви будете платити не 200 грн., а 324 грн. 

Про те, як пройти процедуру реєстрації, ми докладно писали в матеріалі «Відкриваємо шевську майстерню (« Сегодня », 14.07.2008 р.). Якщо ж ви хочете заощадити час і нерви, можете звернутися в спеціальні фірми, які активно пропонують свої послуги в інтернеті і рекламних виданнях. Реєстрація ФОП через посередника в Києві вам обійдеться від 900 грн. до 1200 грн. без печатки і за часом займе 4-10 робочих дні (вартість послуг залежить від терміновості). Якщо будете самі займатися реєстрацією, то вона обійдеться вам у суму 50 грн. (Реєстраційний збір) і мінімум на два тижні. 

ДОЗВІЛ 

Подальші ваші дії будуть залежати від того, в якому місці ви уподобали точку для свого атракціону. Якщо це належить місту територія, то спочатку потрібно звернутися до органів місцевої влади (управління міської або районної адміністрації) з відповідною заявою про свої наміри. Ці питання вирішуються звичайно в управлінні контролю за благоустроєм. Там вам видадуть (або не видадуть) дозвіл на відкриття атракціону. Якщо це паркова зона, то всі питання вам доведеться вирішувати з адміністрацією парку культури і відпочинку. Плюс до того з письмовим зверненням потрібно звернутися до Головного управління культури міста, для того щоб погоджувати ваше місце розташування. 

Поради в тему 

Георгій Волков, спеціаліст Головного управління контролю за благоустроєм м. Києва: 

- Якщо ви хочете, щоб питання щодо організації атракціону зважився на вашу користь, потрібно підійти до презентації своєї ідеї грунтовно. Одного заяви недостатньо: супроводь свій проект гарними фотографіями, документами на обладнання. 

Сергій Пономарьов, спеціаліст інформаційного центру «Держпромнагляду»: 

- Для підприємця, який вирішив зайнятися атракційною бізнесом, свого роду Біблією повинен стати документ, прийнятий наказом МНС від 1 березня 2006 року. Це «Правила будови та експлуатації атракціонної техніки», де ви знайдете всю необхідну інформацію для своєї роботи. Видання досить дефіцитний, але якщо ви звернетеся у той же «Держпромнагляд», в МНС, вам порадять, де його можна роздобути, або нададуть для ознайомлення. 


Безпека. Головна умова вашого атракціону 

МІСЦЕ 

Вибір місця - стратегічно важливий момент. Якщо ваш атракціон статичний (наприклад надувна гірка) і не вимагає великих територій, то можна його розмістити в торгово-розважальному центрі. Якщо ж ви задумали встановити великий батут, відкрити міні-автопарк, то вам будуть потрібні масштаби парку культури і відпочинку, прогулянкова вулиця де-небудь між висотками в спальному районі, тихий скверик. Чудово, якщо ваша розважальна точка розташується неподалік від дитячого магазину, кафе, поліклініки, кінотеатру, пляжної зони. 

Ви повинні будете укласти з керівництвом договір оренди (у випадку з ТРЦ це може бути оренда торгових площ, парку ви як би здаєте в оренду своє обладнання) і домовитися про умови співпраці. У першому випадку потрібно буде торгуватися про розміри суми оренди (стартувати потрібно приблизно від суми 500 у. Тобто в місяць за курсом Нацбанку), і спробувати знизити її в 2 рази. До того ж орендувати можна просто 2 кв. м за документами, на інше адміністрація зазвичай закриває очі. У другому випадку можете розраховувати на 60-70% від доходу. 

Поради в тему 

Антон, власник сухого басейну в ТЦ: 

- Зазвичай перший місяць плату за оренду не беруть - дають можливість розкрутитися. Не забудьте нагадати про це орендодавцю. Краще спочатку використовувати «малі атракціонні форми», що займають площу не більше 1-3 кв. м. Можна також спробувати організувати оплату оренди за бартером: організовує ТРЦ акцію, свято - а ви їм кілька безкоштовних годин гри на ваших атракціонах для відвідувачів. І місяць-другий можна не платити за оренду. «Вторгувати» знижки можна в парках під час проведення культурно-масових заходів. 

РЕКЛАМА І ПРОСУВАННЯ 

Зрозуміло, оголошень про своє відкриття в ЗМІ вам давати не варто: ваша аудиторія - жителі району, в якому ви відкриєте атракціон. Ваш основний маркетинговий хід - якість обслуговування та ексклюзивність послуг, що надаються. Втім, можна роздати листівки про відкриття вашої точки на виході з метро, супермаркету, дитячого магазину. За максимальну кількість (скажімо, 10) катань надавайте маленькі, але приємні призи, наприклад, кульки, чупа-чупси і т.п. 

Можна попутно торгувати який-небудь дрібницею, наприклад, мильними бульбашками, носиками, вушками (можна робити щось власними руками). Прибутки це особливої не принесе, але приверне клієнтів, внесе пожвавлення на ваш п'ятачок. Можна також закупити пару яскравих футболок для себе (персоналу) і навіть прикрасити їх наклейками з назвою свого атракціону (стенд або плакат з назвою не забудьте встановити поблизу від свого «дітища»). 

Поради в тему 

Людмила Федорова, господиня атракціону, м. Білгород-Дністровський: 

- Пам'ятайте, що ви не можете залишатися байдужим придатком до своїх машинок або паровозик. Я, наприклад, в минулому вчитель фізкультури. Тому мені простіше правильно провести попередній інструктаж щоб уникнути травматизму. Добре, якщо ви хоч трохи знайомі з дитячою психологією. Від того, наскільки ви зумієте знайти спільну мову з дітьми, а також з їх батьками, залежить багато в чому і успіх вашого бізнесу. 

РОБИМО БІЗНЕС На електромобілях 


Ключ на старт! Пара таких «джипів» почне приносити прибуток через півтора-два місяці 

ДЕ І ПОЧІМ КУПУВАТИ. Асортимент електромобілів досить великий: можна купити і джипи, і легкові, і «гонки», і вантажівки, і квадроцикли, і паровозики. Електромобільчік made in China обійдеться в середньому від 1 тис. грн., Американські та італійські - від 2,5 тис. грн. Купити їх можна в інтернет-магазинах (обійдеться приблизно на 20% дешевше), а також у дитячих магазинах, на ринках. Дешевше за все - на одеському ринку «7 км» (економія на одній машинці - до 500 грн.). 

ЯК ВИБРАТИ. На всю техніку обов'язково повинні бути сертифікація (сертифікат якості, сертифікат відповідності вимогам безпеки і стандартам), техпаспорт. На кожній моделі повинен бути зазначений допустимий вік потенційного водія, передбачені захисні засоби (ремені безпеки, захист грон рук). У хорошому авто повинні бути дві швидкості руху - вперед і назад, герметичний акумулятор, система автоматичного гальмування, амортизатори передніх і задніх коліс. При покупці також цікавтеся наявністю запчастин і гарантійним обслуговуванням. 

ДОКУМЕНТАЦІЯ НА ЕКСПЛУАТАЦІЮ. Перед запуском у справу електромобілі повинні пройти експертизу та випробування в ДП «Промбезпека» (Український центр сертифікації продукції та систем управління якістю). Ціна експертизи різна, в середньому - близько 250 грн. На підставі висновку Держкомітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляд) видасть вам акт допуску до експлуатації. 

Поради в тему 

Катерина, власник атракціону електромобілів: 

- Для початку вистачить 2-3 електромобіля. Придивіться, діти якого віку до вас найчастіше будуть приходити. Тоді буде зрозуміло, ніж оновлювати «автопарк». І ще: остерігайтеся підробок: у «лівих» електромобілях дуже швидко ламаються колеса. 

ВИТРАТИ НА СТАРТ 
Реєстрація ФОП 50 грн. 
Єдиний податок 324 грн. 
Обладнання (3 шт. Х 2000 грн.) 6000 грн. 
Випробування та експертиза 
(3 шт. Х 500 грн.) 1500 грн. 

Разом: 7874 грн. 

Щомісячні витрати 
Оренда приміщення 
для зберігання устаткування 250 грн. 
Єдиний податок 324 грн. 
Зарплата співробітникам (2 х 900 грн.) 1800 грн. 

Разом: 2374 грн. 

РАХУЄМО ДОХОДИ 

За 5 хвилин їзди з вітерцем у провінції беруть 5 грн. У Києві сміливо можна просити 10 грн. Як стверджують аттракціонщікі, на «рибних» місцях в хороший день можна «накатати» 700 грн. Зрозуміло, не всі дні будуть «врожайними», та й погода може підкачати, так що в середньому будемо виходити із заробітку 450 грн. на день. Помножимо цю суму на 20 днів з урахуванням «холостих» (понеділків та дощових) днів і отримаємо 9000 грн. 

РАХУЄМО ПРИБУТОК ЗА МІСЯЦЬ 

Із суми 9000 грн. віднімемо щомісячні витрати 2374 грн. і отримаємо прибуток 6626 грн. Розвиватися інтенсивно поки не будемо, але на непередбачені витрати 1000 грн. на місяць відкладемо. Залишається 5626 грн. 

Виходять у нуль 

Витрати на старті 7874 грн. ділимо на щомісячний прибуток 5626 грн. = 1,5 місяця. 

РОБИМО БІЗНЕС НА ПНЕВМАТИЧНИХ АТРАКЦІОНИ 


10 хв. стрибків = 10-15 грн 


ДЕ І ПОЧІМ КУПИТИ. «Пневматика» - це конструкції з армованого ПВХ-матеріалу, які наповнюються атмосферним повітрям: надувні батути, гірки тощо Ціна може бути самою різною (від 3 до 30 тис. грн.). Вона залежить і від розмірів, і від «крутості». Так, наприклад, батутік для самих маленьких обійдеться в середньому в 3,5 тис. грн., А батут-велетень з надувною гіркою - не менше ніж у 15 тис. грн. Для початку обмежимося не дуже дорогим, але надійним обладнанням, середнього розміру, на купівлю якого виділимо хоча б 6 тис. грн. Купувати можна в інтернеті (до 500 грн. Можна заощадити), у дитячих супермаркетах і на ринках. Можна виготовити на замовлення у виробника товарів з ПВХ (ціна від 8 тис. грн. До 30 тис. грн.). 

ЯК ВИБИРАТИ. Не купуйте вироби з поліефірного пластика (він неекологічних, і в деяких країнах навіть заборонений), а тільки з нейлону і полівінілхлориду. Ці матеріали також не бояться води й сонця. Інформація про те, з якого матеріалу виготовлений батут або гірка, обов'язково повинна міститися в супровідній документації. 

До пневмоаттракціону повинен додаватися компресор, що створює усередині певний тиск, (у «лівих» батутах часто використовують насос, як для надувних матраців). Вентилятор, який нагнітає повітря в конструкцію, повинен бути огороджений, захищений від води, заземлений і занулений, довжину труби для надування не можна скорочувати більш ніж на 1,2 м, інакше під тиском повітря її може вирвати, електрична установка та електричні кабелі повинні бути розташовані на безпечній відстані від людей. Вибирайте товари з сервісним обслуговуванням. 

ДОКУМЕНТИ НА ЕКСПЛУАТАЦІЮ. У Законі України «Про ліцензування певних видів госпдіяльності» від 01.06.2000 р. експлуатація надувних конструкцій не згадується, отже, не підлягає ліцензуванню. Більше того, для них не потрібно отримувати дозвіл Держгірпромнагляду. Але, з огляду на недавні події (у червні минулого року в Дарницькому районі сильним поривом вітру був зірваний з місця 12-метровий батут, який покалічив трьох дітей і жінку. «Сьогодні», 10 червня 2008 р.), органи охорони праці віднесли пневмоконструкції до атракціонів підвищеної небезпеки. Зафіксувавши порушення при їх використанні, вони можуть ініціювати його закриття. 

Поради в тему 

Сергій, власник міні-атракціону: 

- Вже зараз подбайте про місце для «зимівлі» батута. А для цього потрібні певні температура, вологість (див. техпаспорт). Так, ми спочатку домовилися з керівництвом сусідської школи, потім знайшли в інтернеті складські приміщення. 

Степан, господар надувного комплексу-батута на Оболоні: 

- Будьте готові до того, що вам доведеться відбивати атаки підпилих людей, яким захочеться пострибати на дитячому батуті. Якщо не розраховуєте на свої біцепси, доведеться подружитися з місцевою охороною. На ніч ми звертаємо свій батут і пакуємо в чохол. А доглянути за окрему плату (5 грн. За ніч) просимо охоронця з сусідньої автостоянки. І ще: у батута велика парусність - при сильному вітрі він може злетіти, тому його потрібно ретельно закріплювати. 

ВИТРАТИ НА СТАРТ 
Реєстрація ФОП 50 грн. 
Єдиний податок 324 грн. 
Обладнання (невеликий батут) 6000 грн. 

Разом: 6374 грн. 

Щомісячні витрати 
Оренда приміщення для зберігання обладнання 250 грн. 
Обслуговування устаткування (витрата електроенергії або бензину на накачування 10 грн. В день, миття 5 грн. В день, оплата охорони) 300 грн. 
Єдиний податок 324 грн. 
Зарплата співробітникам (2 х 800 грн.) 1600 грн. 

Разом: 2474 грн. 

РАХУЄМО ДОХОДИ 

10 хвилин стрибків на батуті або один спуск з надувною гірки-батути можна оцінити в 10-15 грн. Оскільки одночасно «пружинити» на маленькому батуті може до 5 чоловік (на великому - до 10, причому бажано одного віку), за один підхід можна заробити до 50 грн., А за умови, що на гірці буде аншлаг - до 400-500 грн . на день. Але це ідеальна картинка, і ми повинні враховувати непогожих дні, а також те, що частина нашої цільової аудиторії буде залишати місто, прямуючи до моря і парному молоку (до речі, бізнесмени, облаштують на лазурному березі зі своїми батутами, кажуть, що можуть заробити до 1000 грн. в день). Тому середньостатистичний місячний заробіток будемо розраховувати виходячи з 20 днів: 400 грн. на 20 днів = 8000 грн. 

РАХУЄМО ПРИБУТОК ЗА МІСЯЦЬ 

Із суми 8000 грн. віднімемо щомісячні витрати 2474 грн. і отримаємо прибуток 5526 грн. Розвиватися інтенсивно поки не будемо, але на непередбачені витрати 1000 грн. на місяць відкладемо. Залишається 5526 грн. 

Виходять у нуль 

Витрати на старті 6374 грн. ділимо на щомісячний прибуток 5526 грн. і отримуємо трохи більше 1 місяця. 


Елена Жога