Свій маленький бізнес!

Ви творча особистість і хочете реалізувати свої здібності? Вам набридло працювати на когось, і Ви давно мрієте про свій бізнес, нарешті, просто втомилися від галасливого, задушливого офісу і постійних стресів? - Є вихід. Мова йде про ідею створення бізнесу, з одного боку відомого з давніх часів, з іншого - досить незвичного для нашого часу.

Дана бізнес-ідея є не «теорією на папері», а являє собою опис працюючого проекту, добре себе зарекомендував в рамках тих умов, в яких він був випробуваний і розвинений. Цю ідею в подальшому можна вдосконалити й адаптувати під так звану «місцеву ситуацію», так як сформований менталітет, а також умови життя і роботи в кожному населеному пункті мають свою специфіку. 

Головною перевагою ідеї є те, що її втілення не вимагає наявності великого стартового капіталу. І навіть якщо ви в ході роботи зрозумієте, що даний бізнес - це не ваше покликання, або у вас не вистачить фантазії для подальшого його просування, або ж ви просто не зможете побудувати його таким чином, щоб прибуток була відчутною, матеріальні втрати будуть зовсім незначними . Але якщо ж ідея зможе прижитися і почати приносити дохід - є великий шанс, при наявності організаційного потенціалу та набутих знань, для подальшого його розширення. Значить, як мінімум, прочитати про запропоновану бізнес-ідеї стоїть, а як максимум - постаратися її реалізувати! 

Сама ідея така. Практично в кожному, самому звичайному невеликому містечку неодмінно знайдеться не менше 40 дитячих садів. І кожен з них зацікавлений у дозвіллі і культурному вихованні дітей. Для цього адміністрації дошкільних установ організовують або самі, або з допомогою акторів місцевих театрів ранки та інші заходи. Самостійно, зусиллями педскладу, проводити свята виходить рідко, так як самодіяльність колективу дитячого саду додатково не оплачується. А організацію ранку за участю акторів можуть дозволити собі не всі сади і не всі батьки, а якщо і можуть дозволити - то тільки на великі свята. Іноді дітей вивозять в театр, кіно, але такі поїздки, навіть за умови будь-яких знижок, занадто дорогі. Що ж стосується відвідування театрів, то дошкільнятам рекомендуються театральні постановки певної спрямованості, з обов'язковим виховним змістом. Саме таку спрямованість мають постановки лялькового театру. 

Запорукою вдалого початку будь-якого бізнесу є впевненість в успіху справи. І якщо з самого початку ідея виявиться успішною - ви неодмінно досягнете всього! Маючи кількох людей, згодних розпочати спільний бізнес, можна створити театральну трупу. Для реалізації даної ідеї вам знадобляться музичний центр, так як музична казка - це велика перевага перед конкурентами та працівниками дитячого саду; розбірна ширма; іграшки (як мінімум шість-сім штук); захоплююча казка і пісні (у вигляді записаних вами заздалегідь фонограм), для того щоб зробити її музичної. 

Для успішного початку та ведення будь-якого бізнесу необхідно скласти кошторис витрат і передбачуваних доходів. 

Приклад передбачуваного списку витрат 

1) музичний центр - 3 500 руб.; 
2) ширма, наприклад, з алюмінієвих трубок - 2 000-2 500 руб. Краще вибирати саме алюміній, так як він мало важить і тому найбільш зручний при транспортуванні. При наявності автомобіля матеріал особливого значення не має; 
3) тканину і аплікації для ширми - приблизно 200 крб.; 
4) ляльки - від 1 750 до 2 100 руб. (В середньому на одну ляльку потрібно тканини на 250-300 руб.); 
Разом: 8 300 рублів. 

Важливим аспектом у вашій роботі буде реклама. Тому слід продумати різні шляхи для представлення вашого лялькового театру юним глядачам. Найпростішим і перевіреним століттями способом є реклама за допомогою афіші. Афіші з анонсом виступів можна розклеїти або віднести безпосередньо в плановані місця проведення вистав. Однак слід пам'ятати, що для початку ділових відносин потрібно зробити хороше враження на адміністрацію дитячого саду. Гарною підмогою для початку конструктивної розмови є наявність у вашій трупі людей з відповідною освітою (що бажано, але необов'язково). Гарним ходом для залучення аудиторії може бути порівняно низька, наприклад, у порівнянні з конкурентною, вартість квитків, яка для батьків не буде обтяжливою. Пізніше, коли про вас дізнаються, і публіці будуть подобатися ваші спектаклі, ціни можна буде підняти. А набираючись досвіду в театральних постановках, можна буде й ускладнювати, удосконалити спектаклі, використовуючи більш нові та дорогі технології. 

З огляду на все сказане, можна скласти так званий повний фінансовий план-прогноз вашого лялькового бізнесу. Наприклад, в місті проживає приблизно 200 000 чоловік. У такому місті близько 45 дитячих садів. Припустимо, з них близько половини погодиться прийняти ваш театр. У великих дитячих садах близько 11-12 груп, у середніх - 7-9 груп, в маленьких - 4-6 груп. Також слід враховувати, що в кожному саду є дві групи дітей ясельного віку. Таких дітей не приводять на подібні заходи. Група налічує близько 15-25 дітей. Отже, на вашу пропозицію погодився 21 дитсадок, по 5-7 великих, середніх і маленьких груп. А з кожної групи, припустимо, буде присутній по 18 дітей (якщо не всі батьки погодяться). Ціну на квиток при взаємній домовленості можна, як показує практика, коригувати, наприклад, підвищивши до 50 руб. 

Таким чином, якщо це маленький сад: 5 груп по 18 дітей, і 50 руб. ви берете за квиток - отримувана прибуток складе 4 500 руб. З них 15% зазвичай віддається адміністрації садка за надання музичного залу. Разом у Вас залишиться 3 825 крб. - І це за одну годину роботи. 

Якщо це середній дитячий садок: 7 груп по 18 дітей, і 50 руб. за квиток, - прибуток 6 300 руб. З вирахуванням 10-15% виходить 5 355 руб. 

Якщо великий сад: 10 груп по 18 дітей, з тією ж вартістю квитка, - дохід вже 9 000, з вирахуванням відсотків за сплату приміщення виходить 7 650 руб. Отримані в результаті розрахунків суми множимо на 7 днів і отримуємо 117 785 руб. Ця сума і складає дохід вашого бізнесу, який ділиться на кількість осіб, зайнятих у бізнесі. Слід зауважити, що це сума заробітку при зайнятості 1 годину в день, і 21 день в місяць. Кількість вистав на день можна збільшити до трьох, але це за наявності автомобіля. Кількість показаних казок на місяць залежить тільки від вас і ваших можливостей. 

Крім міських дитячих садів можна звернути увагу на дошкільні установи в найближчих селах і селищах, а також додатково створити агентство з проведення свят, днів народження і т. д. 

Організація лялькового театру несе часом не тільки матеріальне, а й моральне задоволення. Перебуваючи в будь-якому людному місці, ви можете бути розкриті кимось із маленьких глядачів, причому в самій безпосередній формі: «Мама, мама! Дивись! Тітка зебра! » 

Незважаючи на всю описану успішність цього виду бізнесу, в реалізації ідеї є нюанси, пов'язані з юридичними питаннями. Наприклад, проведення концертів без реєстрації вашого бізнесу може бути проблематично як для дошкільних установ, так і для самого театру. Адже ця робота пов'язана з дітьми та їх безпекою, і цей факт в першу чергу впливає на вирішення питання про запрошення театральної трупи до дитячого закладу. У такому випадку будь-яка перевірка дитячого саду може призвести до неприємностей для всіх учасників, здавалося б, безневинного і позитивного заходи. Тому, починаючи такий бізнес, крім організаційних і виконавчих аспектів справи, слід подбати про реєстрацію та сповіщенні всіх необхідних держструктур. Тоді бізнес дійсно буде приносити прибуток, а робота - спокій і задоволення. 

Джерело: www.homebiz.ru